Betonvloer

Egaliseren

Uiteraard geeft een vlakke vloer het beste resultaat bij het bekleden van de vloer. Afhankelijk van de ondergrond en de gekozen vloerafwerking kan het verstandig zijn om de ondergrond eerst te laten egaliseren.

Egaliseren betekent dat we een vloer vlak maken met een vloeibaar product, waaronder egaline. Door een laag egaline aan te brengen wordt de vloer niet alleen vlakker maar het verlengd meestal ook de levensduur van de bekleding die daarop is aangebracht. Is de ondergrond niet goed geëgaliseerd dan is bij veel soorten vloerbedekking als marmoleum, vinyl, laminaat en zelfs bij tapijt elke oneffenheid zichtbaar. Laat u adviseren door de bekleder van uw vloer of egalisatie voor de door u gekozen bekleding noodzakelijk is.

Als eerste moet er gekeken worden wat voor een ondervloer er ligt. Enkele kritische punten hierbij zijn de trekvastheid, vochtigheid of eventuele lijmlaag die de hechting belemmert. Meestal kan de ondergrond dus pas goed beoordeeld worden nadat de oude vloerbekleding is verwijderd. Regelmatig laat de toplaag van de onderlaag los of blijven er lijmresten op de onderlaag zitten. Afhankelijk van de gekozen vloerafwerking is egalisatie gewenst of noodzakelijk. Bij een vloerafwerking als linoleum bijvoorbeeld zal de ondergrond altijd moeten worden geëgaliseerd. Indien de ondergrond dermate slecht is (bijvoorbeeld grote losliggende gedeelten of er moet een dikte overbrugt worden van meer dan 2,5 cm) is het vaak de beste oplossing om te kiezen voor een nieuwe cementdekvloer. Een nadeel hiervan is dat u in dit geval gebonden bent aan lange droogtijden voordat de vloerafwerking gerealiseerd kan worden.

Alvorens er gestart kan worden met egaliseren dient de ondergrond ontvent, droog en stofvrij worden gemaakt. De keuze van egaline en voorlijm is afhankelijk van de aan te brengen bedekking en de staat van de ondervloer. Indien nodig wordt de ondervloer dan ook eerst geschuurd of gestraald voordat de egaline wordt aangebracht. Kortom, de eisen die aan uw vloer worden gesteld zijn o.a. afhankelijk van de soort bedekking die u er overheen wilt leggen en de kwaliteit van uw ondervloer. Vloerenbedrijf R. Godée geeft u dan ook graag advies wat de beste oplossing is in uw situatie.

Waarom R. Godée

  • Afspraken zijn betrouwbaar
  • Korte communicatielijnen
  • Werknemers met ruime kennis
  • Duidelijke verantwoordelijkheden
  • Offertes zijn inzichtelijk

Contact

Vloerenbedrijf R. Godée
Turkooisdrift 15
3436 BG Nieuwegein

T: 06-24731633
E: info@rgodeevloeren.nl

Volg ons op: